Проект на Сдружение „Социален център Бургас“, „СПОДЕЛЯМЕ ДОБРОТО“

Проект на Сдружение  „Социален център Бургас“, „СПОДЕЛЯМЕ ДОБРОТО“




„СПОДЕЛЯМЕ ДОБРОТО“

най-новият проект на Сдружение  „Социален център Бургас“


В началото на месец юни Сдружение „Социален център Бургас“ започна реализацията на свой пореден проект със заглавие „СПОДЕЛЯМЕ ДОБРОТО   чрез участие във форум със социална насоченост за даване гласност на добри практики и постиженията на лицата с увреждания.“

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Агенцията за хората с увреждания като срокът за изпълнение на дейностите по него е 5 /пет/ месеца. Общият бюджет на проекта е 9819, 83 лв.

Целева  група по проекта включва 30 лица  с трайни увреждания на възраст над 18 години, които са потребители на социалните услуги предоставяни от Сдружение „Социален център Бургас“. 

Една от основните дейности по проекта е – пътуване до гр. Разград за участие във Фестивал „Пътеводител на доброто“.  

Чрез реализацията на тези дейности се цели да се даде гласност на постиженията на лицата с трайни увреждания ползващи социалните услуги, които Сдружение „Социален център Бургас“ предоставя. Друга цел е чрез демонстрация на уменията и възможностите на лицата с увреждания да се въздейства върху обществените нагласи в посока приемане и социално включване на тази целева група. 

На 15 и 16 юни 2024 г. представителите на целевата група по проекта  пътуваха до гр. Разград, където взеха участие в Първи по рода си фестивал под надслов „Пътеводител на доброто“.  Фестивалът се проведе в три панела. За участие в него  бяха регистрирани 40 социални услуги и организации като „Социален център Бургас“ бе една от тях.

В първия панел всяка организация участник направи презентация на своите дейности и услуги с акцент върху своя иновативна практика. Участниците от „Социален център Бургас“ представиха работата със стари вестници като иновативен творчески метод за работа с хора с увреждания. Направена беше демонстрация за това, как от стария вестник се превръща в отделни елементи, които след свързване оформят разнообразни предмети- цветя, панери, кошнички и редица други. Целта на този вид арттерапия е да се развива фината моторика и въображението на хората с увреждания.  В презентацията взеха участие Марионела Стоянова- ръководител на проекта и представителите на целавата група –  Димо Димитров, Николинка Ганева и Мария Крушкова.    Презентациите на участниците се оценяваха от специално жури. Представянето на Сдружение „Социален център Бургас“ беше класирано на Първо място в категория „Социални услуги за пълнолетни и възрастни лица“. 

Докато траеха презентациите, паралелно с тях по алеите на Градския парк в гр. Разгард се проведе и Благотворителен базар с изработени от участниците във фестивала творчески предмети. „Социален център Бургас“ се представи със сувенири от стари вестници,  глинени фигурки и съдове, книгоразделители и др. 

На сцена „Ротонда“ в същия парк, в близост да щандовете на Базара един след друг участниците във фестивала представяха своите танци, песни и стихотворения.    Участниците от „Социален център Бургас“ представиха два свои танци- „Средиземноморски“ и „Еньовден“, а един от потребителите- Ангел Стоев рецитира стихотворение. 

Участието във фестивала беше свързано и с посещения на забележителности в гр. Разград и региона. Посетена беше древната крепост Абритус, а в града- къщата-музей на общественика Анание Явашов. Представителите на целевата група, придружени и от членовете на екипа по проекта се разходиха и в центъра на града, минаха училището с 135 годишна история „Екзарх Йосиф“, третата по големина джамия на Балканите и си направиха снимка за спомен пред Паметника на майстор Манол. 

Изпълнението на проекта ще продължи до края на месец октомври като следващото по- значимо събитие в него е представяне пред бургаската общественост и другите социални услуги в общината, чрез прожектиране на филма „Дух и тяло“. Филмът е направен през 2023 г. и е с режисьор Стефани Райчева. Акцент във филма е духовното израстване на всеки един от представителите на целевата група, неговите постижения базирани на силните страни, които всеки носи в себе си. Ограниченията в чисто физически план изобщо не са от значение, когато има силна воля и стремеж към себеизява и намиране на достойно място в живота на обществото. Филмът показва и радостта от живота, такъв, какъвто е, без изобщо да се акцентира върху увреждането. Основното е начина, по който се справя всеки един в ежедневието си, радостта, която изпитва от досега и общуването с околния свят.











Коментари

ПОПУЛЯРНО

Едно вълнуващо пътуване до гр. Разград, фестивал "Пътеводител на доброто"

Актрисата Десислава Минчева представи кукления спектакъл "Примък - отмък"